Matter v Tropikani 16.3.2019

V Tropikano prihaja MATTER!

Matter je slovenska rap skupina iz Kamnika, ki je v zadnjih treh letih predvsem na ljubljanski alternativni sceni postala izjemno opazna in postaja že pravi družbeni fenomen. Skupina je osrednja tema številnih razprav, spletnih »memejev« in celo grafitov. Prodala je vse izvode svoje prve plošče, proda pa tudi vse vstopnice za čisto vsakega od svojih koncertov. Do njene glasbe ljudje težko vzpostavijo nevtralen odnos.

Skupino sestavljajo Dacho, Tunja in Levanael. Požvižgajo se na ustaljene okvire tradicionalnih rap besedil (ki jih sestavljata Tunja in Dacho); celo na prepričanje, da mora imeti besedilo rap pesmi smisel – pravijo, da pesmi temeljijo na ekspresiji. Tako vztrajno nametavajo absurdne verze, ki se nemalokrat nanašajo na interne šale in banalne anekdote o raznih izgubljencih iz Kamnika. Pomen torej pogosto ni jasen, vendar so ta besedila bolj kot po vsebini radikalna po svoji formi. Prvoten namen njihove glasbe je v vzdušju, ki ga ustvarja, in v občutkih, ki jih vzbuja.

Odkar je Matter leta 2016 izdal prvi album Amphibios, je sprožil val evforije, ki se sprošča skozi vse pore tisočih mladih poslušalcev vsakič, ko bend na YouTube naloži kakšen videospot. Še posebej vroče pa je takrat, ko bend stopi na oder – pod odrom množica petstotih glav, ki eno uro kričijo verze in se prepuščajo »mrkemu flowu«. Resnično veliko oboževalcev se je vsa besedila naučilo na pamet – na koncertih so tako glasni, da skoraj preglasijo ozvočenje.
Poleg tega je Matter tudi v instrumentalnih podlagah, ki jih producirata Levanael in Dacho, zavestno odstopil od značilnega hip-hop zvoka zlate dobe devetdesetih – Matter se je usmeril v stil sodobne produkcije rapa – v trap. Ustvarja torej – vsaj za naš prostor – precej edinstven zvok.

Matter pa so letos izdali tretjo ploščo. Pravzaprav imajo trojni EP, ki zaključuje trilogijo Amphibios – Mrk – Troglav. V treh EP-jih, ki se na koncu združijo v en fizični CD, zasedba širi ikonografijo lastnega kozmosa, hkrati vzvišenega in transcendentnega ter obenem disonančnega, blodnjavega in raztrganega. Svet senc iz podalpskega podzemlja je še bolj kot v prvih dveh delih utopljen v trapersko procesiranih vokalnih linijah, ki nihajo med petjem, pripovedovanjem zgodb iz betonskih naselij, zaklinjanjem in rapom ter značilnimi beati, v katerih so udarci bobnov posejani še bolj na redko kot v prejšnjih delih trilogije. Tokrat brez gostov. Na končni postaji njihovega magičnega realizma ostane le še Matter.

Poslušaj Matter:

https://www.youtube.com/watch?v=VdQvhQg1nkY

https://www.youtube.com/watch?v=gGFcfv6InvA

V s t o p n i n a
Do polnoči: člani 3€ nečlani 5€
Po polnoči: člani 5€ nečlani 7€

Dodaj odgovor