Dan boja proti AIDSU

1. december. Dan boja proti AIDSU ?

Vsako leto se na ta dan z rdečimi pentljicami ter nekaj prebranimi dejstvi, ki so nam dostopni tako rekoč na vsakem koraku, spomnimo na AIDS.

Ampak koliko zares vemo o tej bolezni? ?

AIDS je bolezen, ki se razvije ob napredovani okužbi s HIV virusom. Do okužbe lahko pride na več načinov:

?️ob izpostavljenosti okuženi krvi ali krvnim pripravkom (souporaba okuženih igel),

?️med nosečnostjo lahko okužena mati prenese okužba na svojega otroka,

?️s spolnimi odnosi.

In čeprav je okužba s HIV zaenkrat še neozdravljiva, lahko s hitrim odkritjem okužbe in zdravljenjem dosežemo dvoje: preprečimo napredovanje okužbe v resna obolenja in kakovostno življenje, hkrati pa uspešno zdravljena oseba tudi ne more okužiti drugih. Tudi pri okuženih materah (vse nosečnice tudi testirajo na HIV) z ustreznim zdravljenjem zmanjšajo prenos HIV-a na otroka na manj kot 0,5%. ?‍⚕️

Kakšen pa sploh je potek bolezni AIDS?

Od izpostavljenosti okužbi do pojava prvih simptomov in znakov okužbe s HIV običajno mine nekaj tednov. Pri malo več kot polovici okuženih se v tem času pojavi ti. akutni retrovirusni sindrom. Bolniki imajo povišano telesno temperaturo, bolijo jih mišice, povečajo se jim bezgavke, navajajo glavobol, slabost itd. V 2 do 4 tednih simptomi običajno izzvenijo. Sledi večletno obdobje brez večjih težav. Pri nezdravljenih osebah imunski sistem postopoma propada, nato se vse pogosteje pojavljajo hujšanje, dolgotrajne driske, kognitivne motnje ter rakave bolezni in druge okužbe, ki bi pri zdravih osebah potekale bistveno lažje ali pa se sploh ne bi razvile.

Ozaveščanje in destigmatizacija je pomembna, saj s tem v družbi podiramo tabuje in predsodke o bolezni. S tem pa ljudem omogočamo lažje/lagodnejše spopadanje z boleznijo, ki sicer ni ozdravljiva, je pa njen potek lahko zelo blag, če stvari namenimo potrebno pozornost.

Dodaj odgovor